welke lak voor houten tafel

Geschikte laksoorten voor een houten tafel

Als het gaat om het lakken van een houten tafel, zijn er diverse soorten lak die geschikt zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Het is belangrijk om de juiste laksoort te kiezen om het hout te beschermen en een mooie afwerking te creëren. Hieronder worden enkele geschikte laksoorten voor een houten tafel uitgelicht:

 • Polyurethaan lak: Deze lak biedt een duurzame afwerking en beschermt het hout tegen krassen en vlekken. Het is een populaire keuze vanwege de uitstekende bescherming die het biedt.
 • Acryllak: Acryllak droogt snel en heeft een lage geur, waardoor het een praktische keuze is voor binnenshuis. Het biedt een goede weerstand tegen slijtage en is eenvoudig aan te brengen.
 • UV-bestendige lak: Deze speciale lak beschermt het hout tegen verkleuring door zonlicht, wat ideaal is voor tafels die vaak worden blootgesteld aan daglicht. Hierdoor blijft de natuurlijke kleur van het hout langer behouden.

Het kiezen van de juiste lak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de beoogde uitstraling, de gebruiksintensiteit van de tafel en persoonlijke voorkeur. Bij het selecteren van een lak is het ook essentieel om te letten op eventuele milieuaspecten en de toepassingsmethode.

Het lakken van een houten tafel vereist aandacht voor detail en zorgvuldige voorbereiding. Door de juiste laksoort te kiezen en deze op de juiste manier aan te brengen, zal de tafel niet alleen beschermd zijn, maar ook een prachtige uitstraling hebben die langdurig behouden blijft.

Voorbereiding van de tafel voor het lakken

Voor het lakken van een houten tafel is een goede voorbereiding van de tafel essentieel. Hier volgen enkele stappen die je kunt volgen om de tafel voor te bereiden op het lakken:

Begin met het grondig reinigen van de tafel om alle stof, vuil en vet te verwijderen. Dit kan worden gedaan met een mild reinigingsmiddel en water. Zorg ervoor dat de tafel volledig droog is voordat je verder gaat met de volgende stappen.

Indien nodig, maak gebruik van schuurpapier om eventuele ruwe plekken of oude lakresten te verwijderen. Zorg ervoor dat de tafel volledig glad is voordat je begint met het aanbrengen van de nieuwe laklaag. Dit zorgt voor een gelijkmatige en duurzame afwerking.

Vul eventuele gaten, scheuren of beschadigingen in het hout op met houtvuller. Laat de houtvuller goed drogen en schuur het vervolgens glad met het oppervlak van de tafel. Op deze manier creëer je een egaal oppervlak voor de nieuwe laklaag.

Zorg ervoor dat de tafel volledig droog is voordat je begint met het aanbrengen van de lak. Dit is cruciaal voor een goede hechting en een mooi eindresultaat.

Een goede voorbereiding zal ervoor zorgen dat de lak gelijkmatig aanbrengt en zorgt voor een duurzame afwerking van de tafel. Door deze stappen te volgen, bereid je de tafel optimaal voor op het aanbrengen van de gekozen laksoort.

Na het voltooien van de voorbereidingen is de tafel klaar om gelakt te worden. In het volgende gedeelte zullen we de geschikte laksoorten voor een houten tafel bespreken.

Belang van schuren voor het lakken

Het schuren van een houten tafel voor het lakken is van cruciaal belang om een glad en professioneel eindresultaat te bereiken. Het is essentieel om het oppervlak voor te bereiden op de lakbehandeling. Hieronder volgen de belangrijkste redenen waarom schuren voor het lakken essentieel is:

 • Verwijderen van oneffenheden: Schuren helpt bij het verwijderen van kleine oneffenheden, zoals hobbels, krassen en deuken, die de afwerking van de tafel kunnen belemmeren.
 • Verbeteren van hechting: Door het oppervlak op te ruwen, biedt schuren een betere hechting voor de lak, waardoor deze langer meegaat en beter bestand is tegen slijtage.

Door het toepassen van de juiste schuurtechniek en het kiezen van de juiste schuurkorrel voor het houten tafelblad, kunt u zorgen voor een professionele afwerking die de levensduur van de tafel verlengt en de esthetische aantrekkingskracht ervan verbetert. Bij het schuren van het houten tafelblad moet rekening worden gehouden met de volgende aspecten:

 • Kies de juiste schuurkorrel: Afhankelijk van de staat van het oppervlak en het gewenste resultaat, dient u de juiste schuurkorrel te selecteren. Grovere korrels worden gebruikt voor het verwijderen van oude afwerklagen en diepere oneffenheden, terwijl fijnere korrels worden gebruikt voor het egaliseren en fijnschuren van het oppervlak.
 • Gebruik gelijkmatige druk: Tijdens het schuren is het belangrijk om een gelijkmatige druk uit te oefenen, zodat het oppervlak egaal wordt geschuurd zonder overmatig druk uit te oefenen op bepaalde gebieden.

Door rekening te houden met deze aspecten zal het schuren van het houten tafelblad bijdragen aan een hoogwaardige lakafwerking die duurzaamheid en visuele aantrekkingskracht combineert.

Keuze van de juiste schuurkorrel voor het houten tafelblad

Voor het schuren van een houten tafelblad is het van cruciaal belang om de juiste schuurkorrel te kiezen, aangezien dit een aanzienlijke impact heeft op het uiteindelijke resultaat van het tafelblad. De keuze van de juiste schuurkorrel is afhankelijk van de staat van het tafelblad en het gewenste afwerkingsniveau. Hier zijn enkele overwegingen bij het kiezen van de juiste schuurkorrel:

 • Als het houten tafelblad oude lak- of verflagen bevat, is het aan te raden om te beginnen met een grovere schuurkorrel, zoals korrel 60-80. Dit helpt om de oppervlakte grondig voor te bereiden door de oude afwerklagen te verwijderen en het hout gelijkmatig te schuren.
 • Voor tafelbladen die al goed geschuurd zijn en slechts lichte oneffenheden vertonen, kan een fijnere schuurkorrel, zoals korrel 120-150, worden gebruikt. Hiermee kan het oppervlak verder glad gemaakt worden en eventuele resterende oneffenheden verwijderd worden, waardoor een egale basis ontstaat voor verdere afwerking.
 • Bij de laatste fase van het schuren is het raadzaam om het tafelblad met een extra fijne schuurkorrel, bijvoorbeeld korrel 180-240, licht op te schuren. Dit zorgt voor het egaliseren van de houtvezels en draagt bij aan het creëren van een optimale basis voor het aanbrengen van de primer en lak.

Het kiezen van de juiste schuurkorrel is van groot belang voor het verkrijgen van een hoogwaardige afwerking bij het lakken van een houten tafelblad. Door zorgvuldig de juiste schuurkorrel te selecteren, bereikt men een glad en gelijkmatig oppervlak dat de lak beter zal absorberen en uiteindelijk zal resulteren in een duurzame afwerking van het tafelblad.

Primeren van de houten tafel voor het lakken

Het is van groot belang om de houten tafel goed voor te bereiden voordat je begint met het aanbrengen van de lak. Eén van de cruciale stappen hierbij is het primeren van de tafel. Deze essentiële voorbereiding zorgt ervoor dat de uiteindelijke afwerking duurzaam en kwalitatief hoogwaardig zal zijn. Hieronder volgen gedetailleerde stappen die je kunt volgen om de tafel te primeren:

 1. Zorg ervoor dat je de tafel grondig geschuurd hebt volgens de juiste schuurkorrel, zoals besproken in het vorige artikel
 2. Reinig de tafel nauwkeurig om ervoor te zorgen dat er geen stofresten achterblijven en de primer goed kan hechten
 3. Breng een gelijkmatige laag houtprimer aan op de tafel om de ondergrond te prepareren en een goede hechting van de uiteindelijke laklaag te bevorderen

Het primeren van de tafel vormt de basis voor een duurzame afwerking. Door deze stap zal de lak zich beter aan het hout hechten wat resulteert in een langdurige en kwalitatieve afwerking. Het is tevens van uiterst belang om de juiste houtprimer te kiezen die geschikt is voor het type hout en de beoogde lak. Overweeg bijvoorbeeld een specifieke primer voor hardhout of zachthout, afhankelijk van het materiaal van je tafel. Door aandacht te besteden aan het kiezen van de juiste primer leg je de basis voor een langdurige en kwalitatieve afwerking van je houten tafel.

Welke typen lak zijn geschikt voor een duurzame afwerking?

Na het zorgvuldig aanbrengen van een primer op de houten tafel, is het belangrijk om een geschikte lak te kiezen voor een duurzame afwerking. Er zijn diverse soorten lak die geschikt zijn voor deze taak, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen.

Enkele typen lak die geschikt zijn voor een duurzame afwerking zijn:

 • Polyurethaanlak: Deze lak biedt een uitstekende bescherming tegen krassen en slijtage, waardoor het zeer geschikt is voor tafelbladen. Door de hardheid van de lak is het bestand tegen intensief gebruik.
 • Acryllak: Deze lak droogt snel en biedt een goede bescherming tegen vocht en vlekken, waardoor het een goede keuze is voor tafels die regelmatig in contact komen met vochtige objecten.
 • Epoxyhars: Deze lak vormt een harde en waterbestendige afwerking, waardoor het ideaal is voor tafels die intensief worden gebruikt. Het biedt een uitstekende bescherming tegen vlekken en beschadigingen.
 • Alkydlak: Deze lak biedt een duurzame afwerking met een uitstekende slijtvastheid, waardoor het ideaal is voor tafels die veel worden gebruikt.

Het is van belang om de juiste lak te kiezen op basis van de specifieke behoeften en gebruiksdoeleinden van de tafel. Door het zorgvuldig selecteren van de juiste lak kan de levensduur van de afwerking aanzienlijk worden verlengd, waardoor de tafel er langdurig mooi en beschermd uit zal blijven zien.

De beste manier om de lak aan te brengen op de tafel

De beste manier om de lak aan te brengen op een houten tafel is een proces dat zorgvuldigheid en aandacht vereist. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt volgen voor het beste resultaat:

 1. Zorg ervoor dat de tafel volledig schoon en glad is voordat je begint met het aanbrengen van de lak. Verwijder eventuele oude lak- of verfresten en schuur het oppervlak indien nodig.
 2. Breng een laagje primer aan om de houten tafel voor te bereiden op de lak. Dit zorgt voor een betere hechting en een duurzamere afwerking. Kies een primer die geschikt is voor houten oppervlakken en laat deze goed drogen volgens de instructies op de verpakking.
 3. Gebruik een hoogwaardige kwast of roller om gelijkmatig en in dunne lagen de lak aan te brengen. Zorg ervoor dat je de lak in de richting van de houtnerf aanbrengt voor een mooi resultaat. Let op dat de lak gelijkmatig wordt aangebracht en dat er geen druipers ontstaan.
 4. Laat elke laag goed drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Schuur tussendoor licht op met fijn schuurpapier om een glad oppervlak te behouden en eventuele oneffenheden te verwijderen.
 5. Na het aanbrengen van de laatste laag, geef de tafel voldoende droogtijd voordat je het weer in gebruik neemt. Dit draagt bij aan een perfect resultaat en een duurzame afwerking. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid kan de droogtijd variëren, maar over het algemeen is het aan te raden om minstens 24 uur te wachten.
 6. Het is ook mogelijk om de lak met een spuitpistool aan te brengen. Hiermee kun je een zeer gelijkmatige laag aanbrengen, mits je over de juiste ervaring en apparatuur beschikt. Zorg ervoor dat je in een goed geventileerde ruimte werkt en draag geschikte beschermende kleding en een masker.

Belang van voldoende droogtijd voor een perfect resultaat

Het belang van voldoende droogtijd voor een perfect resultaat bij het aanbrengen van lak op een houten tafel kan niet genoeg benadrukt worden. Het beïnvloedt niet alleen de duurzaamheid en kwaliteit van de laklaag, maar heeft ook invloed op de uitstraling en bescherming van de tafel. Hier zijn diverse aspecten waarom voldoende droogtijd essentieel is voor het lakken van een tafel:

 • Grondige uitharding: Voldoende droogtijd zorgt ervoor dat de laklaag volledig kan uitharden, wat resulteert in een duurzame bescherming tegen dagelijks gebruik en slijtage.
 • Vermijden van vlekken en beschadigingen: Onvoldoende droogtijd kan leiden tot onregelmatigheden, strepen of beschadigingen in de laklaag, wat de uitstraling van de tafel nadelig kan beïnvloeden.
 • Gelijke glans en afwerking: Door de tafel voldoende tijd te geven om te drogen, wordt een gelijkmatige glans en afwerking gecreëerd over het gehele oppervlak, wat bijdraagt aan een professionele uitstraling.
 • Voorkomen van kleverigheid: Voldoende droogtijd voorkomt dat de laklaag plakkerig of kleverig blijft, wat het gebruik en onderhoud van de tafel ten goede komt.

Kortom, het waarborgen van voldoende droogtijd is van essentieel belang voor een perfect resultaat bij het lakken van een houten tafel. Geduld hebben en de tafel de nodige tijd geven om te drogen resulteert in een duurzame, hoogwaardige laklaag die de tafel beschermt en een prachtige uitstraling geeft.

Het is van groot belang om voldoende droogtijd te respecteren om een optimaal resultaat te bereiken. Het nauwgezet volgen van de droogtijdspecificaties van de gebruikte lak is daarbij cruciaal.

Hoe onderhoud je een gelakte houten tafel?

Het onderhoud van een gelakte houten tafel is van groot belang om de glans en kwaliteit van de lak duurzaam te behouden. Hier volgen enkele aanvullende tips voor het onderhouden van een gelakte houten tafel:

 • Reinig de tafel regelmatig met een zachte doek en een milde houtreiniger om stof en vuil te verwijderen.
 • Vermijd direct zonlicht om verkleuring van de lak te voorkomen.
 • Gebruik onderzetters en placemats om krassen en vlekken te voorkomen.
 • Olie de tafel af en toe met houtolie om de glans en bescherming van de lak te behouden.
 • Werk kleine krasjes of beschadigingen bij met een speciale lakstift of -vloeistof in de juiste kleur.
 • Afnemen met een licht vochtige doek en vermijden van agressieve schoonmaakmiddelen.
 • Bescherming tegen scherpe voorwerpen door gebruik van kussentjes en onderzetters.
 • Regelmatig inspecteren op beschadigingen en deze tijdig repareren.
 • De tafel regelmatig laten luchten en vermijden van langdurig contact met water.

Daarnaast is het raadzaam om periodiek de laklaag te inspecteren en te onderhouden. Hierbij kan je denken aan:

 • De laklaag licht opschuren en opnieuw aanbrengen wanneer deze dof of beschadigd raakt.
 • Gebruik van speciale lakpolijstmiddelen om de glans van de lak te herstellen.
 • Behandeling van houtnerven met een houtverzorgingsmiddel om de natuurlijke uitstraling te behouden.
 • Professioneel advies en onderhoud inwinnen bij een specialist voor langdurige bescherming van de laklaag.

Door deze uitgebreide tips toe te passen, zorg je ervoor dat de gelakte houten tafel zijn tijdloze uitstraling behoudt en jarenlang meegaat.

Alternatieven voor lakken van een houten tafel

Als alternatief voor het lakken van een houten tafel zijn er verschillende andere afwerkingen die je kunt overwegen om het hout te beschermen en een mooie uitstraling te geven. Enkele alternatieven zijn:

 • Was of olie: Dit zijn natuurlijke afwerkingen die het hout voeden en beschermen. Ze geven een warme uitstraling aan het hout en zijn gemakkelijk aan te brengen.
 • Vernis: Vernis is een duurzame afwerking die bestand is tegen krassen en slijtage. Het kan in verschillende glansniveaus worden aangebracht en biedt een sterke bescherming voor de tafel.
 • Beits: Beitsen dringen diep in het hout door en geven het een rijke kleur, terwijl de houtnerf zichtbaar blijft. Het biedt ook bescherming tegen vocht en vuil.

Naast deze opties zijn er nog andere afwerkingen die je kunt overwegen, zoals:

 • Politoer: Het geeft een diepe glans en bescherming aan het hout, en kan met de hand worden aangebracht voor een ambachtelijke uitstraling.
 • Lakvernis: Deze afwerking biedt een harde en duurzame bescherming en is verkrijgbaar in verschillende glansniveaus.
 • Hybride afwerkingen: Deze combineren bijvoorbeeld de voordelen van olie met de bescherming van vernis, waardoor je het beste van beide werelden krijgt.

Het kiezen van de juiste afwerking voor jouw houten tafel hangt af van verschillende factoren, waaronder de beoogde uitstraling, de gebruiksintensiteit en de onderhoudsvoorkeuren. Neem de tijd om de verschillende opties te overwegen en kies de afwerking die het beste past bij jouw specifieke behoeften en wensen.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Airbrush-emotions.be
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart