Verfviscositeit – hoe het te controleren

Elke verf heeft, afhankelijk van de gebruikte materialen, zijn eigen viscositeit. Als je met een spuit werkt, is het beter om de dikte van te weten de verf gebruikt om bepaalde ongemakken te voorkomen.

We vatten voor u hier de belangrijkste informatie over de viscositeit van de verfhoe het te meten en de instellingen voor een optimaal gebruik van uw verfstation.

Definitie van verfviscositeit

De viscositeit van een materiaal kan worden bepaald door zijn consistentie volgens zijn stroomsnelheid. Volgens Wikipedia: “Naarmate de viscositeit toeneemt en het vermogen van de vloeistof om gemakkelijk te stromen afneemt, neemt ook de energie die door de stroming wordt gedissipeerd toe.”

Het gemak van aanbrengen van een verf hangt dus af van zijn viscositeit, die we in de volgende paragrafen zullen behandelen.

klein pistool

Het meten van de viscositeit van een verf

Sommige spuitpistolen of verfturbines worden geleverd met een viscositeitstester in de vorm van een beker: dit kleine hulpmiddel wordt een viscositeitsmeter genoemd. De viscositeit van een verf wordt gemeten met de viscometer, die rekening houdt met deze wrijving. Kortom, hoe meer de viscositeit van het materiaal toeneemt, hoe meer het vermogen van de vloeistof om gemakkelijk te stromen afneemt.

Het principe is het meten van de vloeitijd van de gebruiksklare verf. Vul de beker eenvoudig met verf of dompel hem in de verfbus en meet de uitlooptijd om de aanpassing uit te voeren. Vul de beker tot de rand en tel vervolgens het aantal seconden totdat hij helemaal leeg is.

Raadpleeg na de test de handleiding van uw pistool om te zien of uw machine het viscositeitsniveau aankan van de verf die u gaat gebruiken. Meestal wordt het verfpistool of de viscosimeter meegeleverd een viscositeitsmeetkaart. Iets meer informatie over de viscositeitsmeter is te vinden in de volgende video.

Instellingen voor spuiten

Er zijn verschillende parameters waarmee u rekening moet houden bij het instellen van uw spuitpistool.

Eerste hulp: het materiaalgegevensblad

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar elke verffabrikant kent zijn producten het beste. Het lakblad staat dan ook vol met nuttige informatie over de dikte van een materiaal en de spuitbaarheid ervan.

Als je geluk hebt, moet het gegevensblad ten minste de maat van het mondstuk, de aanbevolen druk en verdunning en zelfs viscositeitsinformatie bevatten.

Het verdunningspercentage

Sommige verven worden verkocht als luchtloze verf, wat betekent dat ze klaar zijn voor gebruik en niet hoeven te worden uitgedund. Maar over het algemeen kunt u een conventionele verf verdunnen tot 5-10% om het aanbrengen gemakkelijker te maken een luchtloos pistool.

Als de verf niet vloeibaar genoeg is, verdun deze dan met het juiste materiaal volgens de instructies van de fabrikant op de verfbus:

  • Verdunnen van verf op waterbasis (acryl, vinyl of alkyd) met water.
  • Verdunnen van verf op oliebasis (glycerol, epoxy of polyurethaan) met het geschikte oplosmiddel, aangegeven door de fabrikant.

Als de verf na verdunning te vloeibaar is, voeg dan onverdunde verf toe aan je mengsel.

De grootte van het mondstuk

De viscositeit van het materiaal en het vastestofgehalte zijn belangrijk bij de keuze van de boring, dwz de opening van de spuitmond. Als het gespoten materiaal te dik, dwz te stroperig is, zal de spuitdop direct verstopt raken en zal het werk onmogelijk zijn. Maar ook het vastestofgehalte speelt een rol.

In verven, vernissen en coatings zijn er vulstoffen en componenten van verschillende groottes. Als deze componenten groter zijn, moet de boring van het mondstuk ook groot genoeg zijn om deze vaste stoffen door te laten en te voorkomen dat het mondstuk verstopt raakt.

Een goed voorbeeld om dit te illustreren is silicaatverf, die een hoog mineraalgehalte heeft en daarom vereist is grotere mondstukboringen.

Grootte mondstukgat

Mondstukboring van klein naar groot, afhankelijk van het aan te brengen materiaal

Koop airless tips op Airless Discounter

Samenvattend zal een vernis over het algemeen vloeibaarder zijn dan een muurverf: de opening van de spuitmond zal in dit geval dus kleiner zijn aangezien de viscositeit van het materiaal zeer laag is.

Om u te helpen bij deze selectie, zie ons artikel over hoe u de juiste maat airless spuitmond kiest.

Het filtratieproces

Tot slot is dit laatste technische hulpmiddel erg handig als je kleine potjes verf of lak gebruikt.

Je kunt het materiaal filteren met een papieren filter zoals in de video van Franse renovatie.

Het is ook mogelijk om je verf zachtjes te verwarmen in een waterbad om deze te verdunnen.

Dit werkt natuurlijk alleen voor kleine potjes verf.

Ben je dol op onze inhoud? Je kunt hier meer vinden:

Bezoek onze Facebook-pagina

Bekijk ons ​​Airless Discounter YouTube-kanaal

Airless Discounter Instagram-account

Vragen of verzoeken?

Voor verdere vragen of als u een van deze producten in dit artikel wilt bemachtigen, kunt u contact met ons opnemen op +49 (0) 30 220 15436, vul ons in Contact Formulier of mail ons.

Als u een van de hierboven genoemde producten wilt kopen, kunt u deze uitchecken onze online winkel.

U kunt ons ook bezoeken op onze service basis tijdens kantooruren.

Contact Formulier

Vul een contactformulier in op onze website

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Airbrush-emotions.be
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart