Spuitmasker – Hoe kies je de juiste?

Een basisbeschermingsmiddel voor schilders dat vaak onderbenut wordt, het spuitverfmasker wordt over de mond en neusgaten gedragen, meestal op zijn plaats gehouden door een elastische band.

Wat zijn de gebruikelijke spuitmaterialen waarvoor een spray schilderij masker?

Hoe kies je het juiste verfspuitmasker? Welke materiaalverbindingen zijn het meest giftig?

We behandelen deze vragen en meer in dit artikel!

Spuitmasker – Hoe kies je de juiste?

De verfmaterialen zijn samengesteld uit pigmenten, bindmiddelen en oplosmiddelen, evenals andere verbindingen zoals verharders, droogmiddelen, elastifiers, etc. (die bekend staan ​​als additieven).

De pigmenten kunnen van organische- en minerale oorsprong zijn.

Afgezien van adembeschermingsmaskers, is het erg belangrijk om algemene veiligheidsmaatregelen te hebben:

 • Voldoende ventilatie
 • Een goede mengkamer voor de veiligheid van anderen
 • Reiniging van het pistool om overmatige mist of oversprayproblemen te voorkomen
 • Versleten spuittips vervangen
 • Juiste spuittechniek

Helaas wordt ademhalingsbescherming tot op de dag van vandaag nog steeds verwaarloosd.

Er worden zelfs onconventionele en ongepaste methoden gebruikt, zoals een stuk stof voor het gezicht houden of gewoon een stofmasker dragen.

In werkplaatsen met spuitcabines zijn vaste ventilatie- en afzuigsystemen voor de hand liggende oplossingen.

In werkgebieden zoals bouwplaatsen, met veranderende omgevingsomstandigheden, is het ingewikkelder.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en rekening te houden met de veiligheid van anderen.

Aanbevelingen voor spuitmaskers

We raden het gebruik van halfgelaatsmaskers met vervangende filters of zelffilterende wegwerpmaskers met een geschikt filter aan, omdat deze een hoge mate van flexibiliteit op de werkplek en voldoende bescherming bieden.

Combinatiefilters die werken met zowel natte deeltjes als vluchtige emissies die het gevolg zijn van verfnevel, moeten ook worden gebruikt.

Bijvoorbeeld:

 • Voor plastic dispersies en andere (verdunbaar in water), bijvoorbeeld: filter A1P2
 • Voor alkydharsen en andere harsen (die oplosmiddelen bevatten), bijvoorbeeld: A2P2-filters

Hoe kies je het juiste spuitverfmasker?

In de vorige voorbeelden A1P2 en A2P2 beschrijven de letters het type filter, de cijfers, de prestatie van het overeenkomstige filter.

Hoe hoger het getal, hoe beter de filterprestaties. Selecteer uw spuitmasker op basis van het toepassingsgebied of de concentratie van verontreinigende stoffen. Natuurlijk moeten ook de instructies en aanbevelingen van de fabrikant worden opgevolgd.

In het geval van meercomponenten- of hybride coatings zal de beslissing afhankelijk zijn van het gebruikte oplosmiddel of de overeenkomstige instructies van de fabrikant. Als er geen informatie is, meld dit dan aan de fabrikant!

Uiteindelijk zal het, zelfs bij systemen met weinig spuiten, nooit helemaal te vermijden zijn om direct of indirect in contact te komen met de nevel die ontstaat door het spuiten van verf.

Daarom raden wij over het algemeen het gebruik van geschikte ademhalingsbeschermingsmaskers aan. Sommige klanten met wie we hebben samengewerkt, bevelen een zelffilterend masker voor organische deeltjes en dampen aan. Het type filter zou FFA1P2D zijn.

Dit type beschermende maskers wordt geïdentificeerd door middel van kleuren. Het door sommige van onze klanten aanbevolen beschermende masker onderscheidt zich door bruine en grijze kleuren. Deze zijn gericht op deeltjes die zijn samengesteld uit inerte materialen, gassen en dampen die afkomstig zijn van oplosmiddelen en anorganische dampen.

Als voorbeeld het 3M zelffilterend masker, serie 4000.

Meer informatie over de verschillende soorten 3m adembeschermingsmaskers hier.

3M Spraymasker

3M Spraymasker

Samenvatting

Hier is een korte samenvatting van de lichaamsdelen die bescherming nodig hebben:

 • De huid dient zoveel mogelijk beschermd te worden (bijvoorbeeld: met een jumpsuit en handschoenen). Op de werkvloer mag u natuurlijk niet roken of eten.
 • Mond: Een goed gasmasker is “essentieel” voor jou en je levenskwaliteit op de lange termijn, als schilder.
 • Carrosserie: Deze bescherming is eerder een aanbeveling voor de schilder. Als je het gebruik van langdurige kleurvlekken op de huid wilt vermijden, is het gebruik van een aap aan te raden.
 • Handen: U moet ook handschoenen dragen om uw handen te beschermen. Wegwerphandschoenen zijn bijzonder goed.
 • Voeten: Hetzelfde geldt voor uw voeten, die moeten worden beschermd met de juiste schoenen. Je kunt natuurlijk ook werken met de schoenen die je dagelijks gebruikt. Maar je kunt er zeker van zijn dat er binnenkort een vleugje kleur in zit. Aan de andere kant, als u met airless verfmachines werkt, is het raadzaam om schoenen te dragen met bescherming aan de punt, om uw tenen te beschermen bij een mogelijk ongeluk met de apparatuur (voor het geval u of uw collega de spuit over uw voet rolt). !)
 • Ogen. Helaas heeft nu een veel hoger percentage schilders oogschade opgelopen als gevolg van overspray. Een veiligheidsbril is een must om het gezichtsvermogen op langere termijn te behouden.

Ben je dol op onze inhoud? Je kunt hier meer vinden:

Bezoek onze Facebook-pagina

Bekijk ons ​​Airless Discounter YouTube-kanaal

Airless Discounter Instagram-account

Vragen of verzoeken?

Voor verdere vragen of als u een van deze producten in dit artikel wilt bemachtigen, kunt u contact met ons opnemen op +49 (0) 30 220 15436, vul ons in Contact Formulier of mail ons.

Als u een van de hierboven genoemde producten wilt kopen, kunt u deze uitchecken onze online winkel.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Airbrush-emotions.be
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0
Shopping cart