Hoe lang duurt het voordat de verf droog is?

Er wordt vaak gezegd dat de voorbereiding voor het schilderen het meest tijdrovende deel van een klus is, en dat hoeft niet per se verkeerd te zijn. Maar wat meestal over het hoofd wordt gezien, is dat de droogtijd na het schilderen zelf het langst zal duren bij de renovatie.

Tussen de eerste droging na de eerste laag en de uiteindelijke uitharding van het materiaal kan het enkele dagen of weken duren. Om een ​​idee te krijgen waar u aan begint, volgen hier onze tips en trucs verf droogtijd.

Wat is de droogtijd van elke verfsoort?

Je hebt je verf gekozen en vraagt ​​je nu af hoe lang het duurt om te drogen voordat je een nieuwe laag aanbrengt. Uiteraard is dit afhankelijk van de lak zelf (zie het productinformatieblad voor precieze informatie), maar er kan rekening worden gehouden met de volgende tijden:

  • Glycerine verf – stofdroog in 6-8 uur en klaar om te bedekken in 24 uur
  • Verf op waterbasis – stofdroog in ongeveer een uur en klaar om te bedekken in 4 uur

Zoals vermeld, specificeren de etiketten op alle verfblikken de droog- en dektijden voor elke specifieke verf, dus lees de instructies van de fabrikant voor de exacte tijden.

Wat gebeurt er als de verf niet droog is voor de tweede laag?

Verf die niet is opgedroogd voordat een tweede laag is aangebracht, kan na het drogen gaan schilferen, strepen, klonten of schilferen.

Dunne lagen geven een betere dekking en drogen sneller. Bovendien kunt u 3 dunne lagen net zo snel aanbrengen als 2 dikke lagen. Waarom? Proberen voorzichtig te zijn om elke plek te bedekken, gaat langzaam. Dit geldt vooral voor donkere kleuren op lichte kleuren of vice versa.

Hoe weet je of de eerste laag droog is? Het mag gewoon niet plakkerig zijn voordat de tweede laag wordt aangebracht.

Hoe lang moet de verf drogen?

Begindroogtijd en einddroogtijd (uitharding)

Er is een verschil tussen de initiële droogtijd en de uiteindelijke droogtijd. Om een ​​verf als droog te beschouwen, moet er genoeg oplosmiddel verdampen om het droog aan te laten voelen. Dit betekent dat de verf ook moet uitharden.

De tijd die de verf nodig heeft om volledig uit te harden zodat deze krasbestendig is, wordt uitharden genoemd. De tijd die uw verf nodig heeft om droog aan te raken, kan slechts een uur zijn, maar om droog genoeg te zijn voor een tweede laag kan het tot een dag duren. Het kan echter weken duren voordat het droog genoeg is om te worden gewassen of voor een ander gebruik te worden gebruikt.

Weken wachten om je spullen weer op orde te krijgen is niet ideaal, maar wel noodzakelijk. We raden aan om een ​​tot drie weken te wachten, afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur van de kamer. Wacht tot je verf droog is voordat je iets monteert of meubels terugplaatst.

Hoe kan ik de verf sneller laten drogen?

Naast het niet elke laag overbelasten en de verf tussen de lagen goed laten drogen, zijn andere criteria belangrijk voor een snellere droging: kamertemperatuur, vochtigheidsgraad en luchtcirculatie.

De temperatuur en vochtigheid van de kamer

De optimale temperatuur ligt rond de 20 graden, al is het mogelijk om een ​​kamer tussen de 8 en 35 graden te schilderen. Onder deze temperatuur blijft het materiaal nat en boven deze temperatuur droogt het te snel waardoor er lelijke scheuren ontstaan.

Hete lucht verwarmt de drogende verf. Hoe heter een materiaal is, hoe meer de moleculen erin in beweging komen. Hoe meer watermoleculen in beweging worden gebracht, hoe gemakkelijker het voor ze is om los te breken en de lucht in te gaan. Warmere verf droogt sneller. Dit is geen probleem als u in de zomer verbouwt en de ruimte enkele uren goed kunt verluchten.

Als er echter in de winter wordt geschilderd of de luchtvochtigheid binnenshuis te hoog is, moet u hiervoor een luchtontvochtiger gebruiken. De radiatoren op vol vermogen laten draaien lijkt misschien een perfecte oplossing, maar pas op: elke variatie in temperatuur kan mogelijk van invloed zijn op de uiteindelijke kleur van de verf. Om deze reden raden we ook af om een ​​heteluchtpistool te gebruiken om de verf te drogen.

Hoe lang moet de verf drogen?

Laat de lucht in de kamer circuleren

Circulerende lucht waar uw verf droogt met een ventilator zal de verdampingssnelheid van het water in de verf verhogen. Zet plafond- of vloerventilatoren op gemiddelde snelheid aan in de kamer waar je verf aan het drogen is.

Zorg ervoor dat de kamer schoon is voordat je de ventilator aanzet. Als er veel stof, vuil of ander vuil in de kamer is, kan de ventilator het optillen en kan het aan je verf blijven plakken.

Als de tijd het toelaat, lucht uw kamers dan enkele uren grondig.

Droogtijd voor airless spuitverf

In tegenstelling tot een roller hoeft u geen tweede verflaag aan te brengen met een airless verfspuit. Waarom niet? Want als je je stroken overlapt (zie hier voor een uitgebreide uitleg), is het alsof je twee lagen tegelijk aanbrengt. Dit is natuurlijk alleen nodig als u een verf van professionele kwaliteit gebruikt.

Uiteindelijk bespaar je de tijd tussen verschillende verflagen, en dat is al veel 🙂

Ben je dol op onze inhoud? Je kunt hier meer vinden:

Bezoek onze Facebook-pagina

Bekijk ons ​​Airless Discounter YouTube-kanaal

Airless Discounter Instagram-account

Vragen of verzoeken?

Voor verdere vragen of als u een van deze producten in dit artikel wilt bemachtigen, kunt u contact met ons opnemen op +49 (0) 30 220 15436, vul ons in Contact Formulier of mail ons.

Als u een van de hierboven genoemde producten wilt kopen, kunt u deze uitchecken onze online winkel.

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Airbrush-emotions.be
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart